28 Kasım 2011 Pazartesi

Engellilerin Sosyal Güvenlik Hakları

Engellilerin Sosyal Güvenlik Hakları 
Sosyal güvenlik, bir ülkede yaşayan bireyleri sosyal risklere karşı korumayı ve onları yaşadıkları toplum içinde başkalarına muhtaç olmayacak bir hayat standardına ulaştırmayı amaçlamaktadır.

Engellilerin Erken Emeklilik veya Malülen Emeklilik Hakları
Engellilerin emeklilik işlemleri diğer çalışanlarda olduğu gibi ilgili sosyal güvenlik kurumunca yapılmaktadır. Engelliler erken emeklilik yada malülen emeklilik işlemlerini tabi olunan sosyal güvenlik kurumuna müracaat ederek başlatabilirler. Emeklilik işlemleri için, memur olarak çalışanların Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nün, işçi olarak çalışanların Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'nün, serbest meslek erbabı olanların BAĞ-KUR Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimlerine müracaat etmeleri gerekmektedir. SSK'ya tabi olarak çalışan engelliler, istekleri halinde, özür derecesi oranına göre 15 ila 20 yılda erken emeklilik hakkı vardır. Emekli sandığı mensubu engelliler  istekleri halinde 15 yılda emekli olabilirler. Yeni çıkan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na tabi olarak çalışacak engelliler; özür derecesine göre, 16 yıl ve 4320 gün ila 18 yıl ve 4680 gün primi ödemiş olmak şartıyla isteğe bağlı erken emeklilik hakkına sahip olacaklardır.

Kaynak: turkiye.gov.tr

ENGELLİ HAKLARI NELERDİR?

1- 1 Temmuz 2005 tarihinde 5378 sayılı Özürlüler Yasası yürürlüğe girmiştir. Bu yasanın amacı; özürlülüğün önlenmesi, özürlülerin sağlık,eğitim,rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak, toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemeleri yapmaktır. 

2- 30 Temmuz 2007 tarihinde yürürlüğe giren Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelikle; özür oranı % 70’in üzerinde olan bakıma muhtaç ağır engelli bireylerin yakınlarına aylık bir net asgari ücret (419 YTL) ödenmesi uygulamasına geçilmiştir. Bu yardımdan yararlanmak isteyen ailelerin birey başına düşen aylık gelirlerinin, asgari net ücretin üçte ikisinin altında olması (280 YTL)  gerekmektedir. (Başvuru: SHÇEK İzmir İl Müdürlüğü: 445 64 69) 

3- 2002 sayılı Emekli Sandığı yasasına göre muhtaç olmak koşuluyla özür oranı % 40’ın  üzerinde  olan engellilere özürlü aylığı bağlanmaktadır. Bunun için sağlık raporu, nüfus cüzdanı ve 3 adet fotoğrafla Mal Müdürlüklerine başvurmak gerekir(238 80 85). 

4- Vakıflar Genel Müdürlüğünce, özür oranı % 40’ın üzerinde olup hiçbir geliri olmayan engellilere Muhtaç aylığı bağlanmaktadır. Aylık bağlanacak muhtaç, engelli ve yetim sayısı her yıl Vakıflar Genel Müdürlüğünce belirlenmektedir. (Başvuru : İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü: 441 52 92) 

5- Özürlü sağlık kurulu raporu ve Rehberlik Araştırma Merkezi yönlendirme raporu alan

zihinsel, ruhsal, görme, işitme ve ortopedik engelli çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığı eğitim yardımı yapmaktadır. Bu ücret aylık 388 YTL olarak çocukların hizmet aldıkları özel eğitim kurumlarına ödenmektedir. 

6- Sosyal güvencesi olmayan, tedavi giderlerini kendi olanaklarıyla karşılayamayan

engelli bireylere Yeşil Kart verilmektedir. 2022 sayılı yasadan özürlü maaşı alan engelli bireylere de herhangi bir inceleme yapılmadan yeşil kart verilmesi uygulanmasına başlanmıştır.(Başvuru: Mahalle muhtarlıkları ve Sağlık Grup Bşk.) 

7- Yoksulluk içinde ve muhtaç durumda bulunan, sosyal güvencesi olmayan, sosyal güvenlik kurumlarından aylık almayan engelliler  Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’na başvurabilirler. Ayrıca sosyal güvenlik kurumuna tabi olup, tedavi giderleri ve yardımcı araç ve gereçleri kurumlarca karşılanamayan kısmı için de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurulabilir (239 37 28). 

8- Tekerlekli sandalye ve bez yardımı için gerekli sağlık raporlarıyla İzmir Valiliği Engelliler Merkezi’ne başvurulabilir (Mithatpaşa Cad. No:628/1 Küçükyalı Tel:2440132 ). 

9- Devlet Tiyatroları gösterilerini engellilere ücretsiz sunmaktadır ( 483 50 35) 

10- Türk Hava Yolları ile yolculuk halinde belirlenen esaslar doğrultusunda engelliler % 40 indirimden yararlanabilir. (www.thy.com.tr

11- Şehirlerarası yolculuklarda engellilere % 50 indirim uygulaması Kasım 2006’da başlamıştır. 

12- Devlet Demir Yolları ana hat yolcu trenleri ile yolculuk halinde engelliler % 20 indirimden yararlanabilirler (484 86 38). 

13- Engellilerin profesyonel olarak spor yapmaları için Devlet Bakanlığı’na bağlı engelliler spor federasyonları vardır. 

14- İZSU tarafından engellilere 13 metreküp suya kadar %50 indirim uygulaması başlamıştır (İZSU). 

15- Belediyeler 572 sayılı KHK gereğince engellilere uygun düzenlemeleri standartlara uygun olarak yapmak zorundadır. 

16- İzmir Büyükşehir Belediyesi engellileri toplum taşıma araçlarından ücretsiz yararlandırmaktadır (Başvuru: İBB Engelli Bürosu,Konak Metro İstasyonu). 

17- 1580 sayılı Belediyeler ve 3030 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Yasası, belediyelere ait ve belediyeler tarafından işletilen veya kiraya verilen büfeler, otoparklar gibi işyerlerinin engelliler tarafından işletilmesi konusunda kolaylıklar getirmiştir (572 sayılı bazı yasalarda değişiklik yapılması hakkında KHK). 

18- İmar Mevzuatına ulaşılabilirlikle (fiziksel engellerin kaldırılmasıyla) ilgili hükümler eklenmiştir. Buna göre kaldırımlar, yaya yolları, konutlar ve umumi binalar engellilerin ulaşabilirliğine uygun olarak yapılmak durumundadır.

19- Engelliler H sınıfı sürücü belgesi alarak özel tertibatlı araç kullanabilirler. 

20- H sınıfı sürücü belgesi olan engellilerden uygun koşulları taşıyanların yurt dışından getirtecekleri özel tertibatlı otomobille için gümrük vergisi muafiyeti vardır. 

21- El ve ayak fonksiyonunu tamamen yitirmiş bulunan engellilerin yurt dışından getirtecekleri özel tertibatlı minibüsler gümrük vergisinden muaftır. 

22- Yükseköğretim kurumuna girmeye hak kazanan ve kayıt yaptırarak öğretime başlayan öğrenci ilk yılında bulunduğu ilin valiliği bünyesindeki Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakfı’na başvurması durumunda, Başbakanlık bursundan yararlandırılır. Ayrıca yardımcı ders araç ve gereçlerinin sağlanması konusunda engelli öğrenciye destek verilmektedir. 

23- Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün öğrenci yurtlarından engelli öğrenciler istemde bulunmaları halinde yararlanabilmektedirler. 

24- Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından uygulanan harç ve öğrenim kredisi tahsisinde

% 40’ın üzerinde engeli olduğunu belgeleyenlere öncelik tanınmakta ve harç kredisinin geri ödenmesinde % 50 indirim yapılmaktadır. 

25- 4760 Sayılı ÖTV Yasası’nın 7. maddesine göre, aracı sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatı bulunanların malul ve sakatlar tarafından beş yılda bir defaya mahsus olarak, % 90 ve üstü oranda raporu bulunan tüm özürlüler yeni otomobil ve bir kısım ticari araçlar da ÖTV’den muaftır.

26- Serbest meslek erbabı ve ücretli çalışan engelli vatandaşlarımız ile kendisi engelli olmasa bile ailesinde engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı ile ücretliler vergi indiriminden yararlanırlar. 

27- Kurum ve kuruluşlar çalışma yerlerini engelli vatandaşlarımızın çalışmasını kolaylaştıracak şekilde düzenlemek, gerekli önlemleri almak ve engelli vatandaşlarımızın çalışmaları ile ilgili araç ve gereçleri sağlamak zorundadır. 

28- Engelli vatandaşlarımız kendi işini kurduğunda gelir vergisi indirimden yararlanırlar. 

29- 50 ve daha fazla işçi çalıştıran kamu % 4, özel sektör işletmeleri % 3 engelli çalıştırmak zorundadır. 

30- Yasal kotanın üstünde engelli çalıştıran işverenlerin sigorta primlerinin yarısı devlet tarafından karşılanmaktadır. 

31- Tüm illerde Rehberlik ve Araştırma Merkezleri bulunmaktadır. Engelli çocuğu bulunan aileler buralara başvurarak çocukları hakkında danışmanlık hizmeti alabilirler. ( Tel: 243 44 17) 

32- İlimizde hamilelik döneminde bebeğin fiziksel ve zihinsel özürlü olup olmadığının saptanması amacıyla genetik danışma hizmeti sunulmaktadır ( Ege Üni. Genetik Has. Araş. Ve Uygulama Merkezi : 343 43 43)

33- Sosyal güvenlik kurumlarında ( Bağ-Kur hariç) iyileştirme hükümleri sayesinde  engelsiz sigortalılara nazaran daha erken emekli olma olanağı sağlanmıştır.

Kız Çocuğunun Evlenmesi Halinde yetim aylığı


SSK’lının Dul Aylığı, Yetim Aylığı Alan Tek Kız Çocuğunun Evlenmesi Halinde Değişir mi?
Kız arkadaşımın SSK’lı babası vefat etti. Maaşı annesi almaktadır. Kız arkadaşım da sigortalı olarak çalıştığından dolayı şu anda maaş almamaktadır. Kız arkadaşımla evleneceğiz, fakat evlilik yardımından yararlanabilmemiz için ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Evleninceye kadar işten ayrılıp maaşa bağlanabilir mi? Maaşa bağlanıp evlilik yardımı alabilir miyiz? Maaşa bağlandığında annesinin maaşında azalma olacağından evlilik yardımı aldıktan sonra annesinin maaşı aynı mı kalır yoksa eski maaşını alabilir mi? Muammer ÖZKAN

Sayın Okurum,
Kız arkadaşınız ve annesinden başka aylık alan hissedar yoksa kız arkadaşınızın aylık almasıyla annesinin aylığı düşecektir. Çünkü ölüm aylığından tek başına yararlanan dul eşe aylığı %75 oranında bağlanır. Yetim çocuklardan biri aynı aylıktan yararlandığında annenin aylık oranı %50’ye düşer.
Kız arkadaşınız sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılırsa yetim aylığı için başvurabilir. Yetim aylığı bağlandıktan sonra evlendiği takdirde 24 aylık tutarında evlenme ödeneği alabilir. Gündemdeki SSGSS Yasası 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girse de girmese de alacağı evlenme ödeneği tutarı 24 aylığı kadardır.
Kız arkadaşınız evlilik ödeneği aldıktan sonra annesinin dul aylığı 24 ay boyunca %75 oranına yükselmez. Yani kız arkadaşınızın dul aylığı alan annesine ek olarak tek yetim aylığını bağlatması kız ailesine girecek toplam aylık tutarında gerçek bir artış sağlamaz.

Toplu Ödeme Alabilirsiniz, Ama Önermem
1987 SSK girişliyim ve 50 yaşımda emekli olacağım anlaşılıyor (7 yıl sonra). Halihazırda prim ödemiyorum. Emeklilik için 2 bin 25 günüm var görünüyor. Benim sorum emeklilikle ilgili değil toplu ödeme almakla ilgili. Bir sebepten dolayı SSK'dan toplu ödemeyi alıp sistemden çıkmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Toplu ödeme almamı önerir misiniz? Metin E.ÇETİN.

Sayın Okurum,
Öncelikle belirtmeliyim ki toptan ödeme almakla hiç de kârlı bir iş yapmış olmazsınız. Alacağınız bedele faiz uygulanmayacağı için önemli bir rakam elinize geçmez.  Cep harçlığı kadar tutabilecek bu parayı illa almak isterseniz sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan,
             a) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş bulunan sigortalıya,
             b) 50 yaşını doldurmuş bulunan ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalıya,
             Kendisinin ve işverenlerinin ödediği, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin toplamı, yazılı isteği üzerine toptan ödeme şeklinde verileceğini belirtebilirim.
Ancak toplu ödeme almazsanız ileride gün sayınızı 3 bin 600 güne tamamlayıp emekli olmayı sağlamanız mümkün olabilir, gününüzü artırmasanız da ölümünüz halinde kalan aile bireylerinize aylık bağlanması mümkün olur. Çünkü sigortalılık süreniz göz önüne alındığında 2 bin 25 günlük prim emekli aylığına yetmese de dul ve yetim aylığı bağlanması için yeterli bir miktardır.

Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Cahit BAŞ – 30.12.1955 doğumlu, 01.01.1987 tarihindeki Bağ-Kur başlangıcıyla 04.03.2007 tarihine kadar ara ara toplam 19 yıl 1 ay 19 gün Bağ-Kur süresi ile Bağ-Kur’dan emeklilik için 52 yaşa tabisiniz. Bu yaş şartını zaten doldurduğunuz için askerlik borçlanmasının size yaş bakımından bir yararı olmasa da süre açısından yararı olur, 1981-1983 yılları arasında ifa ettiğiniz 18 aylık askerliğinizi borçlanır ve 4 yıl 2 ay 11 gün daha Bağ-Kur’a prim öderseniz, yahut (3,5 yıl) bin 260 gün çalışarak SSK’ya prim öderseniz emekli olursunuz.
05.04.1962 doğumlu 16.12.1981 memuriyet girişiyle 990 gün Emekli Sandığı süresi, 01.10.1998 başlangıçlı 2 bin 735 gün isteğe bağlı SSK süresi olan eşiniz artık prim ödemese dahi 58 yaşını dolduracağı 05.04.2020 tarihinde yaştan, prim ödemeye devam ederek 5 bin günü tamamlarsa 5 bin günün tamam olduğu tarihte normal emekli olabilir.
Hüsamettin TOPALAN/EDİRNE -  1993-1994-1995 yıllarında sigortalılığınız yok gözüküyor. Keza 1998 yılından 2004 yılına kadar da gününüz yok gözüküyor. Bu yıllara ait çalışmanıza ilişkin elinizde bir belge varsa, önce SSK nezdinde gerekirse sonra da İş Mahkemesi nezdinde girişimde bulunun. Sizin sayfanızda başkası adına görünen primler zamanla ait olduğu kişiyle birleştirilecektir.

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

1982-2000 Yılları Arasında Vergi Kaydına Dayanarak Bağ-Kur’lu Olunabilir
Babam 1979 yılında bağımsız çalışıyordu, ama meslek odasına kayıtlı değildi. 1987 yılında Bağ-Kur’a kaydoldu. İlk iki ay prim ödedi. 2000 yılına kadar kaydı devam ediyordu. Şimdi terk etmiş sigortalı olarak görünüyor. Biz herhangi bir beyanda bulunmadık. Ayrıca 1979’dan 1994’e kadar Maliye’ye vergi kaydı var. 1994’te işyerini kapattı. Geriye dönük borçlanma olabilir mi? Ertuğrul GÜLER

Sayın Okurum,
Babanızın 1987 yılında Bağ-Kur’a kaydı varsa Bağ-Kur sigortalılığı için vergi kaydının esas kabul edildiği 20.04.1982 – 14.03.1985 tarihleri arası ile Bağ-kur sigortalılığına belirti olarak hem vergi mükellefiyeti kaydı, hem esnaf ve sanatkâr sicil kaydı, hem de meslek odası kaydının esas alındığı 22.03.1985 – 04.10.2000 tarihleri arasında 1994 yılına kadar devam eden sürede vergi kaydına dayanarak Bağ-Kur sigortalısı sayılıp borçlandırılması mümkün. Ama 04.10.2000 tarihi öncesinde böyle bir kaydı yoksa borçlanması yürürlükteki mevzuata göre 2000 öncesi süreleri ödemesi mümkün değildir.
1972-1982 yılları arasında Bağ-Kur sigortalılığı için meslek odası kaydı esas olduğu için 1979-1982 yılları arasında Bağ-Kur sigortalısı sayılmaz.


01.05.2013 Tarihinde Yaştan Emeklilik Sizin İçin Uygun
01.05.1959 doğumlu bayanım, Eylül 1992’de Bağ-Kur başlangıcımdan sonra 13 yıl 5 ay 14 gün hizmet sürem var. 31.12.2006 tarihi itibariyle esnaflığı bıraktım. Normal veya yaştan emekliliği hak etmem için, isteğe bağlı olarak ne kadar süre prim ödemem gerekiyor? Şu anda Bağ-Kur'a olan borcumu ödemeye çalışıyorum. Fülüye ALP/ZONGULDAK

Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere ve 01.10.1999 tarihinde 50 yaş ile 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamanıza kalan süreye göre 54 yaşınızı dolduracağınız 01.05.2013 tarihine kadar 15 yılı tamamlarsanız 01.05.2013 tarihinde Bağ-Kur yaştan emeklisi olabilirsiniz.
Yine bundan sonra 20 yıllık hizmet süresini tamamlarsanız bu tarihin sonunda da (En erken Ağustos 2018) Bağ-Kur normal emeklisi olabilirsiniz. Bu durumda sizin için uygunu 01.05.2013 tarihinde yaştan emekli olmanızdır.

emekli sandığı mensuplarının yetim aylığı alma koşulları

5434 sayılı Kanunun 67. maddesine göre, karı ve koca “dul”, çocuklar, ana ve baba ise “yetim” olarak adlandırılmaktadır.

            Emekli iken vefat edenin geride kalan dul ve yetimleri ile görevde iken vefat eden ve hizmet süresi 10 yıl ve daha fazla olan iştirakçilerin eşine, kanunda belirtilen şartları taşıyan çocuklarına, anne ve babasına aylık bağlanmaktadır.

            Fiili hizmet süresi 5 yılı doldurduktan sonra vefat eden iştirakçilerin ölüm tarihinde 18 yaşını, orta öğretimde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurmamış çocuklarına 15 yıl hizmet süresi üzerinden bu yaşları geçmemek üzere yetim aylığı bağlanmaktadır.

            Ayrıca fiili hizmet süresi 5 yılı doldurduktan sonra vefat eden iştirakçilerin ölüm tarihinde malül ve muhtaç olan eşlerine de dul aylığı bağlanmaktadır.

            Dul ve yetimlere bağlanacak aylık miktarı, aylığa hak kazanan kişinin yaşıyor olması halinde kendisine bağlanacak aylık miktarını geçemez.

Yetim aylığı konusunda merak edilenler

Bağ-kur esnaf emeklisi iken vefat eden anne veya babasından dolayı sözleşmeli öğretmen olarak çalışan bekar kız çocuğu yetim aylığı alabilir mi?
Bağ-kur esnaf emeklisi iken vefat eden anne veya babasından dolayı sözleşmeli öğretmen olarak çalışan bekar kız çocuğu yetim aylığı alabilir mi?
Sözleşmeli öğretmenler, (SSK.) sigortalı olarak çalışmaktadırlar ve 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi kapsamında bulunmaktadırlar. Yeni ifade ile 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının ( a ) bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. NOT: 657 sayılı Kanunun 4 ( B ) kapsamında olanlar devlet memuru değillerdir.
Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan bekar kız çocukları bağ-kur emeklisi vefat eden anne veya babalarından dolayı yetim aylığı alamaz.
Üniversiteyi bitiren kız ve erkek çocukları, memur emeklisi vefat eden baba veya annelerinden dolayı aylık almaya devam ederler mi?
Kız çocukları evlenmez ve devlet dairelerinde memur olarak göreve başlamazlarsa yetim aylıkları kesilmez, almaya devam ederler.
Erkek çocukları, öğrenimleri süresince en fazla yükseköğrenim ise 25 yaşını dolduracakları tarihe kadar aylık alabilirler, öğrenimi veya 25 yaşını doldurduklarında aylıkları kesilir, malul ve muhtaç durumda bulunan erkek çocuklar ise aylıklarını almaya devam ederler.
Babamdan veya annemden maaş alıyorum, sigortalı bir işe başlarsam aylığım kesilir mi?
Yetim maaşı alan kız çocukların sigortalı çalışmaları halinde aylıkları kesilmez, almaya devam ederler.
Erkek çocukları, öğrenimleri süresince en fazla yükseköğrenim ise 25 yaşını dolduracakları tarihe kadar aylık alabilirler, öğrenimi veya 25 yaşını doldurduklarında aylıkları kesilir, malul ve muhtaç durumda bulunan erkek çocuklar ise aylıklarını almaya devam ederler. Öğrenimleri süresinde sigortalı çalışan erkek çocukların aylıkları;
- Baba veya annelerinin hizmet süreleri 10 yıldan az ise kesilir.
- 10 yıldan fazla ise kesilmez.
Annemle babam boşandılar. Dedem vefat edince annem dedemden maaş almaya başladı. Bu arada babam vefat etti, annem dedemden dolayı maaş aldığı için sorun yaşar mı, birde mahkeme kararı ile anneye verilmişim, ben baba mirasından yararlanırmıyım?
Dedenizin devlet memuru hizmetinde bulunmuş ve hizmetleri de yetim aylığı bağlanması için yetiyor ise (5 yıl ve daha fazlası süre) anneniz evlenmediği sürece dedenizden aylık alabilir. Anneniz, babanızla boşandığı için babanızdan dolayı dul aylığı alamaz. Sizin mahkeme kararı ile anneye verilmeniz babanızdan dolayı yetim aylığı almanızı engellemez.
Kadrolu kadın devlet memuru olarak öğretmen mesleğinde 5434 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmaktayım. Memur emeklisi öğretmen babamdan dolayı annemle birlikte maaş alabilirmiyim, Devlet memurluğundan emekli aylığı aldığımda babamdan da aylık alabilir miyim?
Kız çocukları devlet memuru olduğu sürece yetim aylığı alamaz.
Kendi emekli aylığı ile birlikte babasından dolayı yetim aylığı alamaz. Kendi aylığını veya babasından dolayı yetim aylığı fazla ise bunlardan birini tercih etme hakları bulunmaktadır.
Babam SSK. Emeklisiydi vefat etti, bende SSK.sigortalıyım, şu anda babamın maaşını alabilecekmiyim?
Babanızdan yetim aylığı alabilmeniz için sigortalı çalışmamanız ve bu çalışmanızdan dolayı aylık veya gelir almamanız gerekmektedir.
Memur eşinden dolayı dul aylığı, kendi çalışmalarından dolayı da bağ-kur aylığı alan kişi ölen sigortalı babasından dolayı yetim aylığı alabilir mi?
Babasından dolayı aylık alamaz.
Annemle birlikte iki kardeş maaş almaktayız. Benim aylığım kesildi, kesilen tutarlar annem ve kardeşime ödenecek mi?
5434 sayılı Kanuna göre aylık oranları;
1 Dul eş 2 Yetimde; Eş % 50, Yetimlerin her birine % 25, Toplam % 100
1 Dul eş 1 Yetim kaldığında; Eş % 60, bir yetim % 30 olmak üzere, Toplam % 90
olmaktadır.
Temmuz 2010 memur maaş katsayısı üzerinden en düşük dul ve yetim aylığı miktarları şu şekildedir.
Dul veya yetim 1 kişi ise 690,96 TL.
Dul veya yetim 2 kişi ise 777,33 TL.
Dul veya yetim 3 kişi ise 863,70 TL.
Bu tutarlara ayrıca 5454 sayılı Kanun gereği % 4 eklenmektedir.
NOT: Dul eş, memur emeklisi veya memur konumunda çalışıyor ise her durumda aylık oranı % 50 olur, diğer hallerde tek dul kişi olur ise % 75, bir dul bir yetim olursa dul eşin oranı % 60, bir dul iki yetim olursa dul eşin oranı % 50 olur.
Saglık teşkilatında bilindiği gibi 4 C ve sözleşmeli kapsamına devlet memurlarının geçişi zorlanmaktadır. Aile hekimliği kapsamında. Bu durumda devlet memurluğundan 4B-4C veya sözleşmeli ye geçen devlet memurları emeklililiği geçiş sürecinde hak etmiş iseler bile emekli ikramiyesi alamaz mı. selamlar....
Hizmet yılımı doldurup tazminatımı alarak memurluk emekli maaş günümün gelmesini bekleyebilir miyim. Bu süre zarfında istediğim yerde sigortalı olarak çalışmayabilirim.
Memurluk için emekli olunabilmesi için, hizmet yılının tam doldurulmuş olması, ayrıca emeklilik yaşının da dolması gereklidir. Hizmetler kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl olmaktadır.
Şayet, 8.9.1999 sonrası ve 5510 sayılı Kanun öncesi göreve giren kişiler ise, bunlardan kadınlar 58, erkekler 60 yaşına tabi olacaklar, her ikisi için de hizmet sürelerinin toplamı 25 yıl olması gerekecektir.
Hizmet ve yaş dolmadan emekli aylığı bağlanmaz, ikramiye de ödenmez.
Hizmetini dolduran kişi görevden ayrılabilir ve yaşını dışarıda bekleyebilir. Bu bekleme süresinde sigortalı çalışır ise son yedi yıllık süre içerisindeki hizmetlere bakılır, 3 yıl 6 aylık bir sürede sigortalı çalışılır ise bu durumdaki kişinin aylığında sigortalılar hakkında uygulanan kanun dikkate alınır, memurluk hizmetine de emekli ikramiyesi alamaz. 3 yıl 6 aylık bir süreden az çalışır ise memurlar hakkında uygulanan kanun aylık bağlamada dikkate alınır, ancak yine memurluk hizmetine emekli ikramiyesi alamaz.
10 yıllık memurluk hizmetim var, görevimden ayrılır ise ve geri kalan süreyi dışardan para yatırmak suretiyle emekli olabilir miyim?
Kadın memurlar, 20 hizmet yılını tamamlayana kadar isteğe bağlı iştirakçi olabilirler, 20 hizmet yılını ve yaşını da doldurur ise emekli aylığı bağlanır.
Erkek memurlar, 25 hizmet yılını tamamlayana kadar isteğe bağlı iştirakçi olabilirler, 25 hizmet yılını ve yaşını da doldurur ise emekli aylığı bağlanır.
İsteğe bağlı iştirakçilikte hiçbir konumda çalışmama şartı aranmaktadır.
Ben devlet memuruyum eşimi 2004 de kaybettim. vefat ettiğinde 6 yıllık memurdu. Aylık alma gibi durumum var mı?
Dul aylığı bağlanmasında daha önce aranılan 10 yıl şartı, 5510 sayılı Kanunla artık 5 yıl olarak aranmaktadır. Bundan önce vefat eden eşten dolayı aylık bağlanmadığı için toplu bir para ödemesi yapılmaktadır. Bu sebeple, bu parayı Sosyal Güvenlik Kurumuna iade neticesinde eşten dolayı dul aylığı bağlanması muhtemel olacaktır.
Yetim kız çocuğu olarak aylık alırken evlenmem nedeniyle aylığım kesildi ve evlenme ikramiyesi aldım. Boşanmam neticesinde yeniden yetim aylığı aldım, yeniden evlenmem halinde evlenme ikramiyesi alabilir miyim?
Evlenme ikramiyeleri bir defalık yapılan ödemeyle sınırlı olduğundan, ikinci evliliğinizde aylığınız kesilir, ancak evlenme ikramiyesi tutarını alamazsınız.
Evlenme ikramiyesi alınabilmesi için yetim aylığı alma şartı var mıdır. Aylık kesildikten sonraki bir tarihte evlenirse evlenme ikramiyesi alınır mı?
Evlenme ikramiyesi ödenmesi, aylığın kesilmesine bağlı bir ödeme şekli olduğundan, bir sebeple aylığı kesilen kişiye yapılan ödeme olduğundan, sonraki bir tarihte evlenme halinde evlenme ikramiyesi ödenmez.
Eşimden dolayı dul aylığı almaktaydım. İkinci bir evlilik yapınca kesildi, şimdi ayrıldım. tekrar vefat eden ilk eşimden aldığım aylığı alabilir miyim. Emekli sandığından aylık alıyordum?
Memur emeklisi ilk eşinizden dolayı aylık talebinde bulunmanız halinde aylık almanız mümkündür.
Babam vefat etti ama hiçbir güvencesi yoktu acaba annem dul aylığı alabilir mi?
Herhangi bir şekilde çalışması bulunan ve dul aylığı bağlanabilmesi için gerekli olan hizmet süresini de tamamlayanların vefatlarında dul aylığı bağlanabilir. Hiçbir sosyal güvencesi olmayanların vefatlarında dul eşlerine ve yetim çocuklarına aylık bağlanmaz.
Ancak, 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanundan yararlanabilmek için ilgili Kaymakamlığa müracaatta bulunması mümkündür.
babam bağ-kur emeklisi idi vefat etti, annem ondan maaş alıyor, annemin babası da bağ-kur emeklisi annem babasından yetim maaşı alabilir mi?
İki aylığı alması mümkün görülmemektedir.
babam ssk emeklisi idi, annem babamdan dul aylığı alıyor, annemin babası da ssk emeklisi, annem babasından yetim aylığı alabilir mi
İki aylığı alması mümkün görülmemektedir.
Anne ve babadan ölüm maaşı alabilmek için anne ve babanın sigortalı mı olması lazım, yoksa annenin ssk, babanın emekli sandığına tabi mi olması lazım, yoksa her ikisinin de emekli sandığı veya her ikisinin de ssk lı olması durumunda da ölüm aylığı alınabiliyor mu.
Anne veya babanın her ikisi de sigortalı ise birinden aylık alınabilir, memur ise yine birinden aylık alınabilir, birisi sigortalı birisi memur ise, yetimler yalnızca birisinden aylık alabilir.
Emekli Sandığından malulen emekli olan birinin ölümü durumunda eşi yoksa çocuklarına maaş ne kadar kalır.Yani maaşın yüzde yüzü verilir mi?
Tek yetim % 50
2 Yetim % 40'ardan % 80
3 Yetim % 100 eşit paylaştırılır.
Temmuz 2010 memur maaş katsayısı üzerinden en düşük yetim aylığı miktarları şu şekildedir.
yetim 1 kişi ise 690,96 TL.
yetim 2 kişi ise 777,33 TL.
yetim 3 kişi ise 863,70 TL.
Bu tutarlara ayrıca 5454 sayılı Kanun gereği % 4 eklenmektedir.
Malulen işçi emeklisi babam vefat etti, annem evlenmedi, çocukları olarak öğrenciyiz, Dul ve yetim maaşı alabilir miyiz. buna çok ihtiyacımız var.
Dul ve yetim maaşı almanız mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi gerekir.
Emekli aylığı alıyorum, bir işyerine tabi çalışmak istiyorum, aylığım kesilir mi?
Çalışılacak işyeri özel sektöre tabi bir işyeri ise emekli aylığı kesilmez, kamuya ait kurumlar, şirketler, fonlar, bütçeden yardım alan yerler ise emekli aylığı kesilir.
Memur emeklisi babasının vefat etmesi durumunda yüzde 80 sağlık raporu olan yetim çocuk için bağlanacak aylık miktarı nedir
Tek yetim olması halinde aylık oranı % 50 dir Temmuz 2010 memur maaş katsayısı üzerinden en düşük aylık 690,96 TL. olmaktadır. Bu tutara ayrıca % 4 ilave yapılmaktadır.
Ayrıca bu tutara ek olarak, 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun Ek Madde 1 hükmünden yararlanmaları da gerekecektir.
" Ek Madde 1 - (Ek:1/7/2005 - 5378/25 md.)
65 yaşını doldurmamış olmakla birlikte;
a) Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlü olduklarını tam teşekküllü hastanelerden alacakları sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan, 18 yaşını dolduran ve kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan özürlülerden; her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının aylık ortalamasına göre bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olanlara, bu Kanunun 1 inci maddesine göre belirlenecek aylık tutarının % 300'ü tutarında,
b) 18 yaşını dolduran, kanunen bakmakla mükellef kimsesi olmayan ve herhangi bir işe yerleştirilememiş olan özürlülerden; her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının aylık ortalamasına göre bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olanlara, bu Kanunun 1 inci maddesine göre belirlenecek aylık tutarının % 200'ü tutarında,
c) Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının aylık ortalamasına göre bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olduğu halde, kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunanlara, bakım ilişkisi fiilen gerçekleşmek kaydıyla bu Kanunun 1 inci maddesine göre belirlenecek aylık tutarının % 200'ü tutarında,
Aylık bağlanır.
65 yaşın doldurulmasından önce bu madde hükümlerine göre bağlanmış olan aylıkların aynı şekilde ödenmesine devam olunur. Bu Kanunun 1 inci maddesine göre aylık bağlananlardan başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek kadar özürlü olduklarını tam teşekküllü hastaneden alacakları sağlık kurulu raporu ile kanıtlayanlara da birinci fıkranın (a) bendine göre aylık bağlanır. Aylık bağlanmasına esas özürlülük oranı değişenlerin aylıkları durumlarına göre yeniden tespit olunur. Özürlülük oranı, bu Kanuna göre aylık bağlanması gereken oranın altına düşenler ile birinci fıkrada belirtilen aylık ortama gelir tutarından fazla gelir elde etmeye başlayanların aylıkları kesilir.
Aylık hakkından yararlanan 18 yaşından küçük özürlülerin yalnızca kendileri bu Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen tedavi hakkından yararlanır. Ancak, bu madde hükümlerine göre aylık alanlardan herhangi bir sosyal güvenlik kurumunun tedavi yardımı kapsamında bulunanlara tedavi yardımı yapılmaz.
Bu Kanunun 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 inci maddeleri birinci fıkra hükümlerine göre aylık ödenecekler hakkında da uygulanır.
(Değişik son fıkra: 17/4/2008-5754/92 md.) Bu maddenin birinci fıkrası hükümlerine göre aylık almaya hak kazanacak şekilde özürlü olduğunu belgeleyen ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan bu kurumlardan aldıkları aylık veya gelir toplamı tutarları bu madde gereğince durumlarına göre ödenebilecek tutardan daha az olanlara; aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından (birden fazla sosyal güvenlik kurumundan aylık veya gelir alanlar için yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından) ödenir ve bu şekilde ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir."
Vefat eden ssk emeklisi bir kişinin annesi aylık talebinde bulunuyor, annenin hiçbir geliri yok fakat baba ssk'dan emekli aylığı alıyor. Baba ssk'dan aylık aldığı halde yine de anneye oğlundan aylık bağlanır mı?
5510 sayılı Kanun, 34 üncü madde (d) bendinde yer alan kanun ifadelerine göre, baba aylık alamaz, babanın geliri ortak değerlenir, bu gelirin yarısının tutarı asgari ücretin net tutarından az ise evli olsa dahi annenin aylık alması gerekecektir.
"d ((Değişik: 17/4/2008-5754/21 md.) Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartıyla ana ve babaya toplam % 25'i oranında; ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yukarıdaki şartlarla toplam % 25'i,
oranında aylık bağlanır."
5434 sayılı kanuna tabiyim ve 5 yıllık çalışmışlığım var. Şu anda ben 10 yıllık süreye mi tabiiyim yoksa 5 yıla mı tabiyim, yarın ölürsem eşime aylık bağlanırmı.
Halen görevde olan devlet memurlarının vefatlarında dul ve yetimlerine aylık bağlanabilmesi için 5 yıl hizmet yeterlidir.
Lisans dönemimde yetim aylığı adı altında bu maaştan yararlandım, okulumdan mezun oldum yeni yüksek lisansa başlayacağım,yaşım 21 ; tekrardan bu maaş için başvurum kabul edilir mi?
Mastır ve lisans üstü uzmanlık öğrenimlerinde geçen sürelerin tamamı yükseköğrenimden sayılmaktadır. Ancak, bir yükseköğrenimin bitirilmesinden sonra ikinci bir yükseköğrenimde geçen süreler ile doktora veya ikinci defa yapılan mastır veyahut lisans üstü uzmanlık öğreniminde geçen sürelerde yetim aylığı ödenmemektedir.
Emekli sandığından emekli olmuş bir kişinin eşinin ölümü durumunda emekli kişiye ölüm yardımı ödenirmi?
Ölüm yardımı, emeklinin kendisinin vefat etmesi durumunda ödenir, emeklinin eşinin ölümünde ölüm yardımı ödenmez.
657 ye 4/b li personelin emekli ikramiye ve kıdem tazminat hakkı var mı?
Emekli ikramiyesi veya kıdem tazminatı ödenmez, ancak iş sonu tazminatı ödenir.
Emekli aylığı almaktayım, kendi adıma bir işyeri açmak istiyorum emekli aylığım kesilir mi.
Emekli aylığı kesilmez, yalnızca sosyal güvenlik destek primi kesilir.
Emekli aylığı almaktayım, kendi adıma avukat veya noter olarak faaliyetim olacak. emekli aylığım kesilir mi.
Emekli aylığı kesilmez, yalnızca sosyal güvenlik destek primi kesilir. Avukat ve noter olanlardan bu faaliyetleri 5510 sayılı Kanundan önce ise emekli aylığı ve sosyal güvenlik destek primi kesilmez.
Emekli aylığıma haciz konulur mu?
5510 sayılı Kanundan sonra 2008 yılı Ekim ayı başından itibarin haciz konulamaz, ancak haciz konulmasına ait karar var ise bu kararın ilgili icra dairesinden kaldırılması gerekir.
Yüzde 40 özürlü roporuyla devlet memurluğuna girdim 5 senedir devlet memuruyum şimdi ben 15 yılda mı 18 yılda mı emekli olabileceğim
% 40 raporuyla devlet memurluğuna girdiğinizden 15 yıldan sonra emekli olabilirsiniz.
1997 yılında sigorta girişim var ancak sadece 1 ay prim yatırılmış, 2000 yılında memur olarak göreve başladım. bunun bana ne gibi faydası olabilir
Hizmet ve yaş yönüyle faydası olacaktır. Ayrıca, 5434 sayılı Kanunun kademeli geçiş maddesi olan geçici 205. maddeye tabi olacaksınız, böylece 60 yaşa tabi olmayacaksınız.
8.9.1999 tarihinden önce SSK'ya bağlı olarak çalışıyor ise emeklilik için 60 yaş şartı var mıdır yine? 27.09.1999 tarihinde kadrolu öğretmenliğe başladım ve evvelinde de 2 sene özel bir kurumda öğretmenlik yapıyordum. Hatta SSK giriş tarihim 1987. Bu koşullar altında yukarda bahsi geçen 60 yaş şartı beni de kapsıyor mu acaba?
60 yaş şartına tabi olmayacaksınız, hizmet ve yaş tespitiniz 5434 sayılı Kanunun kademeli geçiş maddesi olan geçici 205. maddeye göre yapılması gerekecektir.

Dul ve yetim aylığı kime verilir?

Yasal düzenlemelere göre dul ve yetim aylıklarının bağlanması işlemlerinde farklı kriterlerin esas alınacağı, memur kişilerin vefatlarında çocuklarına yeni kanun hükümlerinin uygulanacağını belirlendi.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığının dul ve yetim aylıkları ile ilgili konuları düzenleyen maddeleri 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren yürürlükte olan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 106. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bu hükümlerin yine aynı Kanunun “5434 sayılı Kanuna ilişkin geçiş hükümleri” başlıklı geçici 4 üncü maddesi ( 1 ) ile uygulandığını görmekteyiz.
Dul ve Yetim aylığı bağlanması 5434 sayılı Kanuna göre farklı şartlarda, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre farklı şartlarda olmaktadır.
5510 sayılı Kanuna göre bağlanacak olan aylıklarda esas olan şartlar 34 ve 54 üncü maddelerinde ( 2 ) düzenlendiğini görmekteyiz.
Yasal düzenlemelere göre dul ve yetim aylıklarının bağlanması işlemlerinde farklı kriterlerin esas alınacağı, eski memur, yeni memur kişilerin vefatlarında çocuklarına eski kanun yeni kanun hükümlerinin uygulanacağını görmekteyiz. Bu nedenle yazımızda dul eşlerle birlikte özellikle kız çocukların ne şekilde aylık alacaklarını eski kanun ve yeni kanun açısından hangi şartları taşımaları konusunu ele alacağız.
1- 2008 YILI EKİM AYI BAŞINDAN ÖNCE DEVLET MEMURU OLAN KİŞİLERİN BU TARİHTEN ÖNCE VEFAT ETMİŞ VEYA BU TARİHTEN SONRA VEFAT ETMİŞ OLMA DURUMLARINDA DUL VE YETİMLERİNE BAĞLANMASI GEREKEN DURUMLAR:
-Emekli Sandığı Kanuna göre kendi emekli aylığı var ise yine devlet memuru emeklisi vefat eden eşinden aylık alır, kendi aylığını tam olarak eşinin aylığını ise % 50 olarak alır.
- Kız çocuk Emekli Sandığı Kanuna göre kendi aylığını almakta iken, ayrıca devlet memuru emeklisi vefat eden anne veya babasının aylığını alamaz, ya kendi aylığını almaya devam eder veya kendi aylığından vazgeçip anne veya babasının aylığının birini tercih eder.
- Kız çocuk Emekli Sandığı Kanuna göre vefat eden devlet memuru anne veya babasının aylıklarından birisini alabilir.
- Dul anne vefat eden devlet memuru çocuklarından yalnızca birisini muhtaç olma, yani herhangi bir yerden gelir almama, çalışmama şartı ile aylık alabilir.
- Evlilikleri devam eden baba ve anne, vefat eden devlet memuru çocuklarından aylık bağlanmasını isterler ise, yalnızca tek bir çocuğundan dolayı aylık talebinde bulunabilirler. Her iki veya daha fazla çocuğundan aylık alamazlar. Bu durumda anne evli olduğu için aylık alamaz. Baba ise 65 yaşından küçük ise malul ve muhtaç olması gerekir, 65 yaşından büyük ise malul olma şartı aranmaz, muhtaç olma şartı aranır.
- Devlet memuru emeklisi kişi, memur emekli aylığı ile birlikte bağ-kur emeklisi eşinden dolayı Bağ-Kur dan aylık alır.
- Devlet memuru emeklisi kişi, memur emekli aylığı ile birlikte SSK emeklisi eşinden dolayı SSK'dan aylık alır.
- Devlet memuru emeklisi eşinden dolayı Emekli Sandığından dul aylığı alan kişi, Bağ-Kur kapsamında kendi çalışması var ise bağ-kur dan yaşlılık aylığı alır. Emekli Sandığı dul aylık oranı eşinin aylığının % 75 i olur.
- Vefat eden Devlet memuru emeklisi eşinden Emekli Sandığından dul aylığı alan kişi, Bağ-Kur kapsamında kendi çalışması var ise bağ-kur dan yaşlılık aylığı alır. Emekli Sandığı dul aylık oranı eşinin aylığının % 75 i olur. Aynı zamanda SSK.dan da anne veya babasından dolayı yetim aylığı talebi olur ise SSK.dan aylık alamaz.
- Devlet memuru emeklisi vefat eden babasından dolayı Emekli Sandığından yetim aylığı alan kız çocuk, Bağ-Kur çalışmalarından dolayı yaşlılık aylığını, SSK.lı vefat eden eşinin de dul aylığını alır.
- Devlet memuru emeklisi vefat eden eşinden dolayı Emekli Sandığından dul aylığı alan kişi, bağ-kur çalışmalarından dolayı yaşlılık aylığını alır. SSK.lı vefat eden çocuğundan da yetim talebi olur ise SSK.dan aylık alamaz.
-Devlet memuru emeklisi vefat eden eşinden dolayı Emekli Sandığından dul aylığı alan kişi, Sigortalı vefat eden babasından dolayı SSK.dan aylık alır.
- Bağ-Kur dan eşinden dolayı ölüm aylığı alan kişi, kendi çalışmalarından dolayı 5510 sayılı Kanuna göre aylık alır.
- 506 sayılı Kanuna göre SSK.lı eşinden dolayı ölüm aylığı alan kişi, SSK.lı vefat eden annesinden dolayı aylık alır.
- 506 sayılı Kanuna göre SSK.lı eşinden dolayı ölüm aylığı alan kişi, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa göre çalışan ve vefat eden babasından dolayı da aylık alır.
- 506 sayılı Kanuna göre eşinden dolayı dul aylığı alan kişi, Emekli Sandığı emeklisi vefat eden babasından aylık alır.
- Ölen anne ve babası bağ-kurlu olan ve bunların ölüm tarihleri 2008 yılı öncesi ise, her ikisinden de aylık alır.
- Devlet memuru ölen eşinden dolayı dul aylığı alan kişi, Bağ-kur emeklisi anne veya babasından dolayı ölüm aylığı alır.
- Devlet memuru olarak çalışan veya devlet memuru emeklisi kişi vefat eden eşinin aylığının % 50 sini alır. Çocuğu da aynı zamanda babasından dolayı aylık alır.
- Devlet memuru emeklisi eşinden dolayı aylık alan kişi, Devlet memuru vefat eden anne veya babasından dolayı her iki aylığı alamaz. Eşinin veya anne veya babasının aylığının birisini tercih etmesi gerekir.
- Anne veya babasından dolayı 5434 sayılı Kanuna göre Emekli Sandığından yetim aylığı alan kız çocuk, evlenirse, devlet memuru olur ise yetim aylığını alamaz.
- Anne veya babasından dolayı 5434 sayılı Kanuna göre Emekli Sandığından yetim aylığı alan kız çocuk, sigortalı veya bağ-kur lu çalışırsa veya buralardan aylık alırsa anne veya babasından dolayı yetim aylığını da alır.
2- 2008 YILI EKİM AYI BAŞINDAN ÖNCE DEVLET MEMURLUĞUNDA GEÇEN HİZMETİ BULUNMAYAN, İLK DEFA 2008 YILI EKİM AYINDAN SONRA DEVLET MEMURU OLMUŞ KİŞİLERİN VEFAT ETMİŞ OLMA DURUMLARINDA DUL VE YETİMLERİNE BAĞLANMASI GEREKEN DURUMLAR- 5510 SAYILI KANUNUN 34, 54 ÜNCÜ MADDELERİNE GÖRE DEĞERLENDİRME-:
- Kendi memur emekli aylığını alır, vefat eden devlet memuru eşinin aylığının % 50 sini alır.
- Dul eş aylık bağlanmayan çocuğu da yok ise, aylık, gelir almaması ve çalışmaması durumunda vefat eden eşinin aylığının % 75 ini alır.
- Kız çocuk kendi çalışmalarından dolayı aylık alır, vefat eden anne veya babasından aylık alamaz.
- Kız çocuk SSK, Bağ-Kur, Devlet memuru, yabancı ülkelerde çalışıyor ise vefat eden anne veya babasından aylık alamaz.
- Evli durumda olan anne, vefat eden çocuğundan aylık alamaz.
- Aylık ve gelir alan anne veya baba vefat eden çocuğundan aylık alamaz.
- Aylık ve gelir alan baba, vefat eden çocuğundan aylık alamaz.
- Anne ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklar bu aylıklardan yüksek olan aylığın tamamını, az olan aylığın ise yarısını alır.
- Birden fazla çocuğundan aylığa hak kazanan anne ve baba fazla ödemeye imkan veren ilk iki dosyadan yüksek olan aylığın tamamını, düşük olan aylığın yarısını alır.
- Vefat eden eşinden aylığa hak kazanan kişi vefat eden anne veya babasından aylık almaya hak kazandığında, ya eşinin aylığını ya da anne veya babasından bağlanacak aylığı tercih ederek aylık alır. Eşinin ve anne veya babasının aylığını birlikte alamaz.

5510 sayılı yasada yetim aylığı

5510 sayılı Kanundan önce Emekli Sandığından yetim aylığı alan ve aynı zamanda özel sektöre tabi sigortalı çalışan kız yetimlerin aylıkları kesilecek mi ?
Bu kanundan önce Emekli Sandığı Kanununa göre bağlanmış aylıklar hakkında bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dâhil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacağından 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile bu durumdakilerin aylıkları kesilmeyecektir.
Ancak, 5510 sayılı Kanunun Ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılmasını düzenleyen 34'üncü maddesinde; "Ölen sigortalının 33 üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;
a) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,
b) Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;
1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,
2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının, her birine % 25'i, ....... oranında aylık bağlanır...."hükmüne yer verilmiştir.
Sonuç olarak, 5510 sayılı Kanunun bu hükmü gereğince 1.10.2008 tarihinden sonra bu aylığa hak kazanacakların istisnalar dışında herhangi bir işte çalışmaları halinde bu aylıkları kesilecektir. Daha önce bu aylığa hak kazananlarda ise ödenmeye devam edecektir.
Ölen memurların yetim kız çocuklarına aylıklarının 12 katı tutarındaki evlilik yardımı iki katına mı çıkarıldı?
5510 sayılı Kanunun evlenme ve cenaze ödeneğini düzenleyen 37 nci maddesinde; Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır...."hükmüne yer verilmiştir.
5434 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesinde ise bu düzenleme şu şekilde idi; " Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının oniki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir. Bunlardan evlenme tarihinden itibaren oniki aydan önce boşananlarla evliliğin butlanına veya feshine karar verilenlere yeniden aylık bağlanması halinde, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin oniki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıkları ödenmez."
Sonuç olarak, 5510 sayılı Kanunla daha önce eş, kız çocukları ve anaya verilen evlenme yardımının bundan sonra sadece yetim kız çocuklarına verilmesi hükmü getirilmiştir. Diğer taraftan Emekli Sandığı Kanununda almakta olunan aylığın 1 yıllık tutarında hesap edilmekte olan bu yardım bu Kanunla 24 ay tutarına yükseltilmektedir.

23 Ekim 2011 Pazar

Sizin için en iyi lezzetleri hazırlayan mini fırın

Evinizin baş köşesinde yer alacak ve vazgeçemeyeceğiniz kadar mükemmel lezzetlere ulaşmanızı sağlayacak olan mini fırın seçeneklerini sizlere sunuyoruz. Sevdiğiniz ve vazgeçemediğiniz lezzetler için en sağlıklı yöntemlerden olan fırınlar içinde en kullanışlısı olan mini fırın sizlerin tercihiniz hangisi ise en iyi hizmetle evlerinizde. Özellikle bunlar birde üstün teknoloji özelliği ile üretilmişse o zaman her şey daha kolay. Beko için mutfağınız en temel aletlerinden olan vazgeçilmezlerini size sunmak ve en başarılı teknoloji ile evinize girmek vazgeçilmez bir alışkanlıktır. En başarılı yemekler en


Minik dev mutfağınızda…
Hayatımızı en iyi şekilde sürdürebilmek için yapmanız gereken en iyi ürünlerle sofranıza en iyi şeyleri koymak. Bunu da en güzel ve en leziz şekilde sürdürmek sizin elinizde. Beko mini fırınlar sayesinde artık yemeklerinizi ve hamur işlerinizi hazırlamak eziyet olmaktan çıkıyor ve keyfe dönüşüyor. 7 farklı seçeneğiyle sizlere ihtiyacınız olan ne varsa maximum seviyede sunmayı hedefleyen fırınların her biri farklı özellikleriyle dikkat çekiyor. 7 fırında da var olan ızgara özelliği sayesinde et yemeklerinizi tadına doyum olmayan halde pişirebilir, misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Fiyat Aralığı, Izgara, Pişirme Bölmesi Hacmi, Fırın Tipi, Renk,Fırın Özelliği ile sizlerin istediğiniz kadar seçme şansınız ar. Siz seçin beko sizin için evinize getirsin. Ailenize sevdiklerinize arkadaşlarınıza eşi benzeri bulunmaz bir ziyafet çekmek Beko mini fırınlar eşliğinde çok eğlenceli bir hal alıyor.
Uygun ödeme seçenekleriyle sahip olabileceğiniz 6 çeşit Beko Mini fırın kampanyaları dönemine özel 168tl den başlayan fiyatlarla ve anlaşmalı bankalara özel taksit imkanıyla sizlerle buluşmak için yetkili satış bayilerindeki raflarda yerini almış durumda. 195 TL - 504 TLarası değişen fiyatları sizin için en uygun olanı bulmak zor değil. En güzel yemeklerin, ızgaraların vazgeçilmezi olan ürünlerimizi incelemek için mini fırın sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

13 Ekim 2011 Perşembe

Yenilikçi Dünyada Yenilikçi İngilizce Öğrenimi

kaynak

Günümüz dünyası yeniliklerle dolu. Yenilikçi bir dünyada ise yenilikçi öğretim yaklaşımlarını yakalamakta fayda var. Eğer İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız, klasik sınıf eğitimi dışında, yenilikçi İngilizce öğrenim yaklaşımlarını tavsiye ediyoruz. İngilizce eğitim, uzaktan eğitim ile birleştiğinde ortaya çok daha etkili ve avantajlı bir İngilizce öğrenim imkanı çıkıyor. İngilizceyi uzaktan eğitim ile öğrenmenizin bir diğer önemli avantajı ise, vaktinizi eğitim kurumlarında geçirmek yerine, İngilizceyi evinizde, odanızda öğrenmenize olanak tanımasıdır. Eğer siz de İngilizceyi evinizden çıkmadan, en etkili ve verimli bir şekilde öğrenmek istiyorsanız, uzaktan eğitim teknolojileri ile yenilikçi İngilizce öğrenimine adımınızı atmalısınız. Yenilikçi İngilizce eğitim ile İngilizce öğreniminizden alacağınız performansı ve verimi üst düzeye çıkarabilirsiniz. Detaylı bilgi için: www.konusarakogren.com adresine bakabilirsiniz.

10 Ekim 2011 Pazartesi

Hızla Büyüyen İnternet Siteleri

Herbalife
Herbalife bağımsız distribütörü olan ve Herballife ürünlerini satmakta olan Wellness Satış, Herbalife ürünleri almak isteyenler için en uygun fiyata en güvenilir hizmeti veren internet sitesidir. Müşterilerine birçok ödeme seçeneğinin yanı sıra 7/24 telefonla sipariş ve destek sunan Wellness Satış, Herbalife ürünleri satın almak isteyenler için en doğru adrestir. Beslenme ürünlerinden parfümlere, kişisel bakım ürünlerinden gurme domates çorbalarına kadar birçok ürünü bulabileceğiniz web sitesinde, günce Herbalife Haberleri de sizleri bekliyor.
Çelik Kapı
Kurulduğu günden itibaren Türkiye’nin en hızlı gelişen Çelik Kapı Firması olan Turhanlar Çelik Kapı, müşterilerine kaliteli, güvenli ve ucuz çelik kapı hizmeti sunmaktadır. Birbirinden farklı yüzlerce çelik kapı modeli bulabileceğiniz Turhanlar Çelik Kapı’da, birçok ödeme kolaylığı da sizleri bekliyor. Çelik Kapı’nın yanı sıra Apartman Kapısı, Yabgın Kapısı ve Ekonomik Çelik Kapı modelleri de bulabileceğiniz Turhanlar Çelik Kapı, çelik kapı konusunda verebileceğiniz en iyi karar olarak sizleri internet sitesine davet etmektedir.
Oyuncak
Oyuncak sektörüne bomba gibi düşen ve hızla büyüyen Oyuncak Evreni, yüzlerce kategorice binlerce oyuncak çeşidiyle oyuncak sever çocukları ve büyükleri bekliyor! Oldukça hoş bir tasarıma sahip olan internet sitesi, oyuncak sektöründe kısa sürede büyüyerek Türkiye’nin en büyük Oyuncak Sitesi haline gelmiştir. Çeşitli ödeme imkanları sayesinde hiçbir sıkıntı yaşamadan kapınızda teslim alabileceğiniz oyuncak ayı, oyuncak araba, oyuncak bebek gibi birbirinden kaliteli Oyuncaklar için sizleri Oyuncak Evreni’ne davet ediyoruz.
Özel Ders
Özel Ders veren eğitmenleri ve Özel Ders almak isteyenleri tek bir platformada buluşturmak amacıyla kurulan ve kısa sürede bu konuda Türkiye’nin en büyük internet sitesi haline gelen Özel Ders Veren, büyümesine aralıksız devam etmektedir. Onlarca kategoride yüzlerce özel ders hocası bulabileceğiniz ve Özel Ders ilanı verebileceğiniz Özel Ders Veren, özel ders arayanlar için en doğru adrestir. Siz de Özel Ders almak ya da kendi özel derslerinize öğrenci bulmak istiyorsanız, sizleri Özel Ders Veren’e bekliyoruz.
Video
2010 yılının son aylarında kurulan ve kurulduğu günden bugüne inanılmaz bir büyüme göstererek Türkiye’nin en büyük Video Sitesi olan Siz.Net, kullanıcılarına daha hızlı ve daha kaliteli bir hizmet sunabilmek adına hergeçen gün altyapısını güçlendirmektedir. Komik Videolar, Haber Videoları, Sinema Videoları gibi onlarca kategoride binlerce video bulabileceğiniz Siz.Net’te, üye olmadan kolayca video izleyebilir, dilerseniz de üye olarak videolarınızı yükleyebilirsiniz. Video izlemek istiyorsanız, en doğru adres Siz.Net olacaktır.
Bu tanıtım yazısı Arama Motoru Optimizasyonu Webtures tarafından hazırlanmıştır.
kaynak

14 Eylül 2011 Çarşamba

Dul Ve Yetim Aylığı Bağlanması İçin Gerekli Belgeler

1. Görevde veya açıkta iken vefat edenlerin dul ve yetimlerinin yapacağı işlemler;

a) Vefat edenin son olarak görev yaptığı kurum aracılığı ile dul ve yetimlerin aylık taleplerine ilişkin dilekçe ve aşağıda belirtilen aylık bağlama belgelerinin,

b) Vefat edenin bütün hizmetlerini gösterir hizmet belgesinin,

c) Görevden ayrıldığı yıldan kesilen kesenek ve karşılıkları gösterir listenin, Sandığımıza ulaştırılması gerekmektedir.

2. Emekli, adi malüllük ve vazife malüllüğü aylığı almakta iken ölenlerin dul ve yetimlerinin yapacağı işlemler;

a) Sandığımızdan aylık almakta olan emeklinin vefat ettiğini bildirir bir dilekçe ile aylık bağlanacak dul ve yetimlerin aşağıda belirtilen aylık bağlama belgeleri ile birlikte Sandığımıza müracaatları gerekmektedir.

b) Vefat edenin aylığa müstehak dul ve yetimi bulunmuyor ise kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüğünden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneğinin ve vefat edene ait özel belge ve sağlık karnesinin dilekçe ekinde gönderilmesi gerekmektedir.

3. Dul ve yetimlerden istenilecek belgeler;

a) Kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüğünden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneği, (Eşin ölümüyle dul kalan yetimlerden eş ve anne veya babasının kayıtlı olduğu ilgili nüfus idaresinden alınacak olan vukuatlı nüfus kayıt örnekleri)

b) http://www.emekli.gov.tr/BasvuruForm_KimArsBlg.pdf internet adresimizden temin edilerek Nüfus kayıt örneğine uygun olarak doldurulacak kimlik araştırma belgesi, (Belgede yer alan bölümlerin çizgi (-) çekilmeden ve boş bırakılmadan yazı ile açık ifade kullanılarak cevap verilmesi gerekmektedir.)

c) 18 yaşını doldurmuş ve 25 yaşını geçmemiş erkek yetimlerden öğrenime devam edenlerden ilgili okul idaresinden alınacak olan tasdikli öğrenim belgesi aslı,

d) Aylık bağlanacaklara ait 3'er adet fotoğraf,

e) Emekli iken ölenlere ait özel belge ve sağlık karnelerinin iadesi,

f) Erkek yetimlerden 18 yaşını doldurup da öğrenime devam etmeyenlerden ortaöğretimde 20 yaşına kadar, yükseköğretimde 25 yaşına kadar malül olanlar için tam teşekküllü devlet hastanesinden resimli ve onaylı olarak alınacak sağlık kurulu raporu aslı, (müracaat tarihinden itibaren son iki yıl içerisinde alınmış olan sağlık kurulu raporları geçerlidir) Bu durumda olanlardan kayyum ve vasi tayini edilenlerden kayyum ve vasi ilamları,

g) Yine bu durumda olanlardan bağlı bulundukları il veya ilçe idare kurulunca düzenlenecek muhtaçlık belgesi ile mahalle muhtarınca onaylanacak mal bildirim belgesi,

h) Sandığımıza gönderilecek belgelerin aslı veya ilgili makamlarca onaylanmış örneği (fotokopi veya faks olmaması)

ı) Vefat edenin annesi, bekar, dul veya boşanmış ise müracaatı ile birlikte (a), (b), (d) ve (g) şıklarında belirtilen belgelerin düzenlenerek Sandığımıza gönderilmesi gerekmektedir,

j) Vefat edenin babasının aylık talebinde bulunması halinde, (a), (b), (d) ve (g) şıklarında belirtilen belgelerin düzenlenerek Sandığımıza gönderilmesi gerekmektedir. Ancak, baba 65 yaşından küçük ise istenilen belgelere ek olarak tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınacak olan, çalışarak hayatını kazanıp-kazanamayacağını belirtir sağlık kurulu raporunun aslı istenilmektedir.

NOT; Belgelerin aslı veya ilgili makamlarca onaylanmış suretlerinin gönderilmesi gerekmekte olup, faks veya yalnızca fotokopi şeklindeki belgeler esas alınarak işlem yapılmamaktadır.

Dul ve yetimlere ait aylık bağlama oranları şu şekildedir;

Eş = % 75,

Çalışan ya da Emekli aylığı alan eş = % 50,

Eş, bir yetim = % 60 - % 30,

Eş, iki yetim = % 50 - % 25, % 25,

Tek yetim = % 50 İki yetim = % 40, % 40,
kaynakca

7 Eylül 2011 Çarşamba

Dul Yetim Hakları

Engelliler ve Toplum
Engelli insanlar genel olarak her toplum içerisinde var olan insanlardır. Bu aşama da ise; hemen her toplum içerisinde yaşamakta olan herkes bu konuda mutlaka bilinçli bir biçimde hareket etmeli ve engellilere karşı oldukça hoş görülür bir biçimde davranmalıdır. Bu aşama da; devletin de toplum içerisinde ki engellilerin çok daha rahat ve sorunsuz yaşaması adına mutlaka fazlası ile çalışma yapmaları gerekmektedir.
Genel olarak eski dönemlere bakıldığı zaman engelli vatandaşların büyük ölçüde toplumdan dışlandığı ya da soyutlandığı görülmektedir. Oysa ki; bu durum oldukça yanlış bir durumdur. Önemli olan engelli vatandaşların toplumdan dışlanması yerine topluma kazandırılmasıdır. Yani, bir engelli vatandaşın onun engellerine göre hareket eden bir toplumun ya da devletin yaratılmasıdır önemli olan. Engelli olması aslında onun kendi seçimi değildir ki bu da onun dışlanması için bir neden asla olamaz. Bu nedenle; aslında toplum içerisinde ki en büyük görev devlete düşmektedir. Devlet, engelliler için ne kadar yatırım yapar ve engellileri topluma kazandırmak adına ne kadar çalışır ise o toplum için o kadar iyi bir durum olur bu.
Ayrıca, engelliler adına çalışmakta olan sivil toplum örgütleri ve bunlara yapılacak olan yardımlarda bu aşama da oldukça önemli bir konu olmaktadır. Kısacası; engelliler bir toplum için oldukça önemli insanlardır ve dışlanması yerine topluma kazandırılmaları gerekmektedir.